De zin en onzin van afvalregistratie
Iedere gemeente die een vorm van registratie invoert krijgt te maken met reacties hierop. Veelal reacties van mensen die het niet willen en de meest wilde beweringen doen. We hebben, om voor eens en voor altijd er vanaf te zijn, een aantal beweringen hieronder gezet met onze antwoorden erop.
1. “Ze kunnen precies zien wat je weggooit!”
Het korte antwoord: Nee. Als er chipregistratie bij minicontainers wordt ingevoerd, of pasregistratie bij een ondergrondse container betekent dat nog niet dat de gemeente exact kan zien wat iemand weggooit. Dus wat er exact in de kliko of afvalzak zit, is niet zichtbaar voor de inzamelaar. Dit zou namelijk betekenen dat er in iedere ondergrondse een sensor zou moeten zitten die de dichtheid kan meten van alle afvalstoffen en vervolgens moet kunnen vaststellen welk afval dit is. Zover is de techniek nog lang niet! Dus de chip in de container kan niet meten wat er in de container zit. Alleen door zelf fysiek in de afvalzak of kliko te kijken zou dit kunnen. De techniek om uw afval “door te lichten” is er misschien wel, maar nog lang niet voor op een ondergrondse container of vuilniswagen.
2. “We moeten nu per kilo gaan betalen.”
Dit zou kunnen. Wegen is een vorm van diftar wat in opkomst is. Echter zien we nog veel opdrachtgevers hierover twijfelen. De technieken zijn er voor zowel minicontainers als ondergrondse containers, alleen de kosten om om te schakelen blijft een punt. Als er registratie wordt ingevoerd, dan start dit vaak met chips in de containers of pasjes op een ondergrondse. Wegen is voor de Nederlandse markt echt nog wel een stap verder en die wordt niet zomaar genomen.
3. “Ze weten precies wanneer je thuis of buiten bent.”
Het korte antwoord: Ja, maar vooral nee. Bij een ondergrondse container is te zien wanneer een storting is gedaan. Als deze data gekoppeld zit aan uw pas en huisadres, dan kan achteraf achterhaald worden wanneer iemand met een bepaalde pas daar gestaan zou hebben. Maar dat is redelijk logisch bij een ondergrondse container. Doet een inzamelaar wat mee? Niet echt. Hoogstens het afstemmen van de lediging van de ondergrondse container, zodat deze niet overvol raakt en daardoor buiten gebruik.
Bij minicontainer is het nog veel lastiger. Er kan worden vastgesteld dat uw container buiten stond. Maar waar u bent? Geen idee. De chip kan echt niet bijhouden wat u doet. De chip is alleen een identificatiemiddel waardoor een container aan een huishouden kan worden toegewezen. Niks meer, niks minder. Kortom uw privacy is wat dat betreft volledig gewaardborgd.
4. “Het wordt allemaal gelijk duurder”
Tja, hier kunnen we eigenlijk geen goed antwoord op geven. De kosten voor afvalinzameling is opgebouwd uit vele componenten. Daarop heeft registratie niet altijd effect. Wat we wel kunnen vaststellen is dat registratie van containers er voor zorgt dat het “containerpark” beheersbaar blijft. Het zorgt ervoor dat iedere rechtmatige gebruiker het ook rechtmatig kan blijven gebruiken. Door registratie worden illegale containers of stortingen voorkomen, wat in de basis kosten bespaart. Kortom, het registreren van containers of het toepassen van pasjes op een ondergrondse container kan dus zelfs kosten besparen.
5. “Mijn privacy wordt zelfs via de kliko aangetast”
Ja, dit is een punt. Maar…
Sind 2018 is er Europese wetgeving waarin staat hoe bedrijven en overheden met uw data om moeten gaan. Dit is inmiddels ook breed doorgevoerd binnen de afvalbranche. Er is wel een groot verschil met andere branches. De data wordt absoluut niet gebruikt om persoonlijke profielen op te stellen en vervolgens u advertenties te laten zien waar u niet op zit te wachten. Nee, de data wordt puur en alleen gebruikt om de dienstverlening rond de inzameling van afval zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden en daardoor dus kostenbesparend te kunnen werken. Daarnaast zijn er inmiddels ook privacy-proof (lees: anonieme) mogelijkheden om uw afval weg te gooien. Zelf in een diftar situatie? Wilt u weten hoe u dit anoniem kan oplossen? Neem gerust contact met ons op!