woensdag 05 juli 2017

Van zak naar bak: afvalinzameling nieuwe stijl is succes

De overgang ‘van zak naar bak’ is een goede zet geweest. Dat concludeert het College van B&W van de gemeente Dongen na een jaar inzamelen ‘nieuwe stijl’. Dat houdt in dat de zak heeft plaatsgemaakt voor de kliko en dat er maar een keer per twee weken ingezameld wordt in plaats van elke week.

De Dongenaar is door de drie bakken veel beter gaan scheiden en dat heeft al zijn vruchten afgeworpen. In 2016 is het aanbod van huishoudelijk restafval fors gedaald. Ruim 607.000 kilo minder dan in 2015. Ook het aanbod Groente, fruit- en tuinafval (GFT) is in 2016 fors gedaald: ruim 378.000 kilo minder. Het aanbod oud papier is door de inzameling in een bak fors toegenomen ( ruim 189.000 kilo meer) en dat heeft weer voordelen voor de verenigingen, die hier een aardig zakcentje mee verdienen.

Minder afval, meer grondstof
Sinds de bak de zak uit het straatbeeld heeft verjaagd, is er geen zwerfafval meer als gevolg van kapotte zakken. En er wordt gewoon beter gescheiden: in het oude systeem verdwenen nog te veel bruikbare materialen in de zakken. En dat is jammer, want veel afval kan nog verwerkt worden tot grondstof en hoeft dus niet te worden verbrand. Dat is beter voor het milieu en het bespaart kosten.

De nieuwe manier van afvalinzameling heeft ook zijn voordelen voor de medewerkers van de ophaaldienst. Die hoeven minder te tillen. En ook de vrijwilligers van de verenigingen die het oud papier ophalen, zijn blij. Het gebruik van de kliko bevalt een stuk beter dan de dozen en samengebonden stapels oud papier die langs de ophaalroute stonden. De afvalcontainers zijn een mooie verbetering!

Bron: Dongen.nieuws.nl

Ander nieuws

Weten wat Kliko voor u kan betekenen?

Laat ons u bellen, wij vertellen het u graag.